Ανοιξιατικοι Επισκεπτες
Το σαλιγκάρι είναι ένα γαστρέποδο πνευμονοφόρο μαλάκιο.Κοινά
ονομαζόμενο το σαλιγκάρι των κήπων,με γαλλική προφορά Εscargot petit
gris,με βρετανική brown garden snail, με ελληνική κρητικός κοχλιός.Όπως
και να το αποκαλέσετε φέρει την διεθνή λατινική ονομασία HELIX ASPERSA
MULLER.
Διατροφικά το σαλιγκάρι είναι μία υγειηνή ,εύπεπτη και εξαιρετικά
θρεπτική τροφή.Η χαμηλή περιεκτικότητά του σε θερμίδες και λίπη αφενός
με την υψηλή περιεκτικότητα του σε ανόργανα θρεπτικά στοιχεία αφετέρου
το καθιστούν περιζήτο έδεσμα και συγκαταλέγεται στα πιο θρεπτικά
κρέατα.Γεμάτο πρωτεϊνες που αποτελούνται από αμινοξέα ,σίδηρο ,ασβέστιο
και με 10 φορές λιγότερα βακτηρίδια σε σύγκριση με άλλα κρέατα.Έτσι τα
σαλιγκάρια και ιδιαίτερα αυτό το είδος που μελετάμε και εκτρέφουμε είναι
αυτό με την ακριβότερη μα και μεγαλύτερη ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μορφολογικά το σαλιγκάρι χωρίζεται σε δύο μέρη.Το κέλυφος και το κυρίως σώμα.Το κέλυφος αναπτύσσεται μαζί με το ανήλικο σαλιγκάρι ,μα όταν αυτό φτάσει σε πλήρως μέγεθος ενήλικα και είναι έτοιμο προς γονιμοποίση τότε στο άνοιγμα του κέλυφους δημιουργούνται σκληρά χείλη που αποτρέπουν την περαιτέρω ανάπτυξη του.Στο κυρίως σώμα συναντάμε 2 ζευγάρια κεραίες.Στο μεγαλύτερο από αυτά βρίσκονται οι αισθητήρες όρασης,ενώ στο χαμηλότερο οι αισθητήρες αφής και όσφρησης.
Ξεκινώντας όμως το ταξίδι για την γνωριμία με τα σαλιγκάρια ανακαλύψαμε την σύνδεσή τους με τα πρωτοβρόχια.Τα σαλιγκάρια "ξεδιψούν" απ΄την υγρασία της ατμόσφαιρας και αρέσκονται σε θερμοκρασίες μεταξύ 15 και 25 βαθμών Κελσίου γεγονότα που εξηγούν την προγραμματισμένη εμφάνιση κάθε Φθινοπώρου.Τις εποχές όπου οι συνθήκες δεν συγκλίνουν με τις θεμιτές τα σαλιγκάρια ξεκινούν διαδικασίες νάρκης.
Τις περιόδους λοιπόν όπου οι συνθήκες είναι κατάλληλες και έχοντας συμπληρώσει το σαλιγκάρι ένα έτος ζωής,μπορεί να γονομοποιηθεί.Το σαλιγκάρι είναι οργανισμός ερμαφρόδιτος όμως υποχρεωτικά ετερογονιμοποιούμενος.Ψάχνει το τάιρι του χωρίς βιασύνη και ακολουθεί μία δωδεκάωρη σχεδόν διαδικασία γονιμοποίησης.Έπειτα από περίπου 15 ημέρες το σαλιγκάρι γεννά,συνήθως σε μικρούς λάκκους,70-120 αυγά κατά προσέγγιση.Η περίοδος επώασης διαρκεί περί τις 2εβδομάδες εκτός αν συνθήκες ,όπως η ξηρασία, την καθυστερούν.

Μορφολογικά το σαλιγκάρι χωρίζεται σε δύο μέρη.Το κέλυφος και το κυρίως σώμα.Το κέλυφος αναπτύσσεται μαζί με το ανήλικο σαλιγκάρι ,μα όταν αυτό φτάσει σε πλήρως μέγεθος ενήλικα και είναι έτοιμο προς γονιμοποίση τότε στο άνοιγμα του κέλυφους δημιουργούνται σκληρά χείλη που αποτρέπουν την περαιτέρω ανάπτυξη του.Στο κυρίως σώμα συναντάμε 2 ζευγάρια κεραίες.Στο μεγαλύτερο από αυτά βρίσκονται οι αισθητήρες όρασης,ενώ στο χαμηλότερο οι αισθητήρες αφής και όσφρησης.
Ξεκινώντας όμως το ταξίδι για την γνωριμία με τα σαλιγκάρια ανακαλύψαμε την σύνδεσή τους με τα πρωτοβρόχια.Τα σαλιγκάρια "ξεδιψούν" απ΄την υγρασία της ατμόσφαιρας και αρέσκονται σε θερμοκρασίες μεταξύ 15 και 25 βαθμών Κελσίου γεγονότα που εξηγούν την προγραμματισμένη εμφάνιση κάθε Φθινοπώρου.Τις εποχές όπου οι συνθήκες δεν συγκλίνουν με τις θεμιτές τα σαλιγκάρια ξεκινούν διαδικασίες νάρκης.
Τις περιόδους λοιπόν όπου οι συνθήκες είναι κατάλληλες και έχοντας συμπληρώσει το σαλιγκάρι ένα έτος ζωής,μπορεί να γονομοποιηθεί.Το σαλιγκάρι είναι οργανισμός ερμαφρόδιτος όμως υποχρεωτικά ετερογονιμοποιούμενος.Ψάχνει το τάιρι του χωρίς βιασύνη και ακολουθεί μία δωδεκάωρη σχεδόν διαδικασία γονιμοποίησης.Έπειτα από περίπου 15 ημέρες το σαλιγκάρι γεννά,συνήθως σε μικρούς λάκκους,70-120 αυγά κατά προσέγγιση.Η περίοδος επώασης διαρκεί περί τις 2εβδομάδες εκτός αν συνθήκες ,όπως η ξηρασία, την καθυστερούν.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου