Στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου η πρώτη βιοτεχνική μονάδα στην Ελλάδα

"Το χαρούπι είναι ένα πραγματικό χρυσάφι για την Κρήτη. Από αυτό βγαίνουν εξαιρετικά προϊόντα" λέει ο κ. Ηλίας Μανούσακας, ο Ρεθυμνιώτης επαγγελματίας που από το 2006 έχει δημιουργήσει μια μικρή βιοτεχνία στην Αργυρούπολη  που επεξεργάζεται το χαρούπι φτιάχνοντας δεκάδες προϊόντα.
Η μέχρι τώρα επιτυχία τους τεράστια καθώς έχει καταφέρει να τα εξάγει σε 8 χώρες (ανάμεσα τους Γερμανία, Φιλανδία, Κροατία, Σλοβενία κ.ά.), και να βρίσκεται σε καταστήματα με ποιοτικά προϊόντα, βιολογικά αλλά και μεγάλα super market. Έχοντας ζήσει για χρόνια στον Καναδά ο κ. Μανούσακας αντιλήφθηκε όταν επέστρεψε στην Κρήτη το 2006 πως το χαρούπι, το προϊόν που έθρεψε τους κατοίκους του νησιού κατά την ναζιστική κατοχή αλλά και τα μετέπειτα χρόνια έχει πολλές δυνατότητες.
Με πολύ προσωπική εργασία και πολλά έξοδα δημιούργησε μια μικρή μονάδα επεξεργασίας χαρουπιού στην Αργυρούπολη. Η πρωτοτυπία της προσπάθειας έγκειται στο ότι όλα τα μηχανήματα είναι δικής τους πατέντα, στην ουσία κατασκευάστηκαν από τον ίδιο με τις γνώσεις μηχανολογίας που διαθέτει, προκειμένου να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα το προϊόν αυτό. "Το πρόβλημα του χαρουπιού είναι ότι δεν επεξεργάζεται εύκολα. Είναι δύσκολο να το κάνεις αλεύρι γιατί είναι σκληρό, έχει σπόρους κ.ά. Γι’ αυτό και το ψάξαμε πολύ και κατασκεύασα με δικές μου πατέντες τα μηχανήματα για την επεξεργασία τους που δεν θα τα δείτε πουθενά αλλού" μας εξηγεί καθώς μας ξεναγεί στη μονάδα του. 
Η πρώτη ύλη για το προϊόν του είναι πλούσια σε όλη την Κρήτη και προπάντων βιολογική από μόνη της. "Έχω και δικιές μου χαρουπιές αλλά αγοράζω χαρούπια από όπου βρω από Άγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα, Στύλο, Γαβαλοχώρι στα Χανιά. Η ποιότητα του είναι μοναδική είναι βιολογικό 100% γιατί είναι ένα δέντρο που δεν ψεκάζεται και δεν λυπαίνεται. 
Στη μονάδα της εταιρείας του που έχει το όνομα "Creta Carob" ο κ. Μανούσακας επεξεργάζεται τους λοβούς του χαρουπιού και παράγει υποκατάστατα καφέ, σιροπιού, κακάο, αλλά και αλεύρι. Στόχος του είναι να φτιάξει και μερέντα, σοκολάτα και παστέλι απ’ την ίδια πρώτη ύλη. «Πριν από δύο χρόνια μόλις τρεις φούρνοι στην Ελλάδα ζύμωναν και με χαρουπάλευρο. Τώρα είναι εκατοντάδες», τονίζει ο επαγγελματίας. Απασχολεί έξι άτομα προσωπικό και μέχρι στιγμής έχει διαθέσει 4 εκατ. ευρώ για τη βιοτεχνία του, ενώ υπολογίζει στην ανάπτυξη της η μονάδα να απορροφήσει 10 εκ. ευρώ. Ήδη έχει τις πρώτες προσφορές για να την πουλήσει από ανταγωνιστικές του επιχειρήσεις στη Γερμανία κάτι που και ο ίδιος δεν το συζητάει.
Υγιεινό!
Το χαρούπι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β,Β2,Β3 και Δ, και περιέχει πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Δεν περιέχει καθόλου γλουτένη, ενώ έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Έχει δύο φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα, και ενώ από αυτό παράγονται καφές, τσάι και κακάο δεν περιέχει καφεΐνη και θεοβρωμίνη. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις